This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Hogyan maradj épeszű, ha érdekel, mi folyik az országban

Már megint felbasztad az agyadat azon, ami itt politika címen zajlik? Nincs egy normális párt, akit támogatnál?

Sok értelmes embert ismerek, akiket nagyon is érdekel a közélet. Érdekes megfigyelni, ki hogyan őrül bele ebbe az egészbe. A jótanácsért nálam se kell fizetni, úgyhogy itt az én listám, az épeszűséget megőrzendő.

Advertisement

Először is: foglalkozz mással. Menj képtárba, színházba, olvass fizikát, hallgass zenét, igyál whiskeyt. Lásd el rendesen a munkádat, keress pénzt, ápold nyugdíjas rokonaidat, gombfocizz a gyerekekkel. Fürödj a Tisza-tóban. Minden perc kidobott idő, amit a politikával töltesz. Valószínűleg ez a tanács nem működik nálad, különben nem kezdted volna el olvasni ezt a bejegyzést.

Szokták mondani, hogy értelmes ember azon rágódik csak, amire hatással lehet. Szerintem nagyon fontos ezt a politikára alkalmazni. A legfontosabb a pártpolitika: általában csak négyévente érdemes azzal foglalkozni, hogy milyen(ek) a párt(ok), milyen a karizmatikus politikus, milyen a rátermett ellenzéki, hogy hülyék vezetik-e az országot. Gyakrabban egyébként sem érdemes, mert a politikusok nem (feltétlenül) a születésüktől fogva hülyék, hanem a szerep teszi azzá őket. (Ha valaki most ajánlana államférfinak egy karizmatikus frissdiplomás jogászt, aki nyugaton volt ösztöndíjas kutató, mellette komoly ellenzéki, jogvédő múlttal rendelkezik, sokan elfogadnák. Szerintem inkább lehet, hogy belőle lesz a 20 évvel későbbi Orbán Viktor.)

Advertisement

Ebből a gondolatból az következik, hogy a politikusokat nem bálványnak kell használni. Arra kell használni, hogy a nyilvánosság elé vigyék és döntsenek azokról a kérdésekről, amik a polgárokat érdeklik: a nép lelkiállapota irányítja őket. Tehát ha azt keresed, min érdemes rágódni, mire lehet hatásod, akkor az a nép lelkiállapota.

Ennek befolyásolására két lehetőség van: a közvetlen, amikor megpróbálsz az adott téma kapcsán normális maradni, és a közvetett, amikor megpróbálsz másokat a normalitásban tartani. Szerintem nincs nagy különbség, mert az emberek akkor maradnak normálisak, ha a környezetük (amibe te is beletartozol) normális.

Advertisement

Hogy lehet normálisnak maradni? Ha minden kérdésnél a lényegről gondolkozol, nem pedig a felszínről, a tálalásról és a politikusról. Ehhez példát is írok, mert már kicsit túlteng az elmélet.

A helyzet: néhány bőrfejű fizikailag akadályozta az MSZP képviselőjét abban, hogy benyújthassa a népszavazási kérdését. Normális kérdések:

  • Milyen eljárásrend biztosítaná, hogy ilyen ne történhessen?
  • Van-e értelme a boltbezárásnak?
  • Ez valójában egy lényegtelen dolog, mi van a közoktatással?

Értelmetlen kérdések:

  • Kik fizették a bőrfejűeket?
  • Miért nem tolakodott jobban Nyakó István?
  • Miért így vagy úgy számolt be erről a köztévé?
  • Habony Árpád

A technika elsajátítása néhány héttől pár évig terjedhet. De vissza lehet esni! Remélem azért ezzel a poszttal, ha minimálisan is, sikerül a szívrohamok statisztikáit javítani.

Share This Story

Get our newsletter